Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. ... Когато нещата опрат

...
Най-голямото предизвикателство пред управляващите е социалната криза. ... Когато нещата опрат
Коментари Харесай

Опасно за управлението е бързото изчерпване кредита на доверие

" Най-голямото предизвикателство пред ръководещите е обществената рецесия.... Когато нещата опрат до джоба на българина, той става изключително ядосан ".

С тази констатация стартира разбора си пред БНР политологът Димитър Ганев от проучвателен център " Тренд ". 

Той акцентира, че само за няколко месеца може да бъде стопена публичната поддръжка за новото държавно управление, в случай че не бъде овладяна обществената криза в България.

" Опасно за актуалното ръководство е бързото привършване заема на доверие, с който влязоха във властта, а когато това се случи на третия или четвъртия месец, това би било доста тежък сюжет за тях. Когато едно ръководство стане непопулярно, всеки гледа да се дистанцира от него ", уточни той.

Решението за мораториума на цените на тока, парното и водата е отсрочване на казуса, посочи политологът и изясни:  " Мораториумът стопира цените за безусловно всички, а преодоляването на обществената рецесия е подкрепяне на тези, които в действителност имат потребност ".

Димитър Ганев напомни, че първото държавно управление на Бойко Борисов падна през зимата на 2013 година поради високите цени на електрическата енергия и високото обществено напрежение.

Като друго съществено предизвикателство пред кабинета " Петков " той посочи здравната рецесия.

" Трябва да се върви към доста мощна стратегия за имунизация в страната. Огромно е предизвикването пред властта за имунизацията. Можем да се превърнем в COVID гето. Има трайно образувани настройки у българите против имунизациите и не може да се реализира поврат. Проблемът е доста бездънен. Става дума за базово съмнение на българина към властта - не става дума за Борисов, Радев или Петков ", изясни Ганев.

Политологът разяснява и българската позиция по темата за Северна Македония и пътя ѝ към Европейски Съюз.

" Аз имам вяра, че нашата позиция е неудържима в дълготраен проект. Имаме решение за несъгласие, най-глупавото, което можем да създадем, е да махнем ветото. Като сме взели някакво решение, най-малко да си го отстояваме, тъй като в последните година и половина нищо не се е трансформирало. Как бихме изглеждали, в случай че, без да се е трансформирало нищо, ние променяме решението си.... В последна сметка ще дадем зелена светлина за договаряния на РСМ с Европейски Съюз. Въпросът е в същото време, в което има несъгласие, да се хванем и да изгладим връзките си със Скопие ", сподели той. 

Димитър Ганев беше безапелационен, че не Кирил Петков би трябвало да върви в РСМ, а министър председателят на Северна Македония да посети България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР